1. Veel drogere kruipruimte, minder corrosie van leidingen, minder vocht in huis

Bij ongeïsoleerde vloeren wordt de kruipruimte van boven af opgewarmd waardoor veel vocht uit de bodem verdampt. Een deel hiervan kan in de woning komen door kieren, doorvoeringen of via het kruipluik. Dit geeft een muffe, ongezonde lucht en kan zelfs tot gezondheidsklachten leiden. De verdamping kost energie en resulteert in een heel hoge relatieve luchtvochtigheid. De dikke laag EPS chips of EPS parels verhinderd de verdamping van vocht uit de bodem naar de kruipruimte. Hierdoor wordt de lucht in de kruipruimte veel droger. Het verdampingsproces van vocht uit de bodem kost energie. Door deze laag bespaar je bij een voorheen natte of vochtige kruipruimte zelfs tot 1 m3 extra aardgas per m2 vloeroppervlak.1)

Door de veel lagere luchtvochtigheid van de kruipruimte wordt de corrosie van metalen leidingen onder de vloer afgeremd.

2. Hogere vloertemperatuur, meer comfort in de winter, minder last van koude voeten!

Door de bodem van de kruipruimte  te isoleren stijgt de oppervlakte temperatuur in de winter met circa 2 graden, van circa 16-17 graden tot 18-19 graden. Hierdoor stralen de vloeren minder koude uit wat het comfort verbetert; minder last van koude voeten! Bij hoekwoningen en vrijstaande woningen is het effect het grootst, met name bij gevels op het noorden. Door de verbeterde isolatie kan vaak zelfs de cv een graad lager worden ingesteld! Dit geeft een extra overall-gasbesparing van 2 tot 5%!

3. Minder vochtproblemen, minder kans op huisstofmijt

In woningen zónder vloer- en spouwmuurisolatie die wél zijn voorzien van HR++ glas of dubbelglas, bestaat een flinke kans op vochtproblemen door oppervlaktecondensatie ter plaatse van de aansluitingen van de vloeren met de ongeïsoleerde muren. Dit komt door de zogenaamde koudebrugwerking en het feit dat in de hoeken bijna geen luchtcirculatie kan plaatsvinden. De koudste plekken in huis worden niet meer gevormd door het glas maar door deze plekken. Gevolg; schimmel. Ook onder tapijt op ongeïsoleerde vloeren kan condensatie ontstaan. Het tapijt isoleert een beetje en verlaagt de oppervlaktetemperatuur van de vloer. Gevolg; een vochtige laag, ideale plek voor schimmels en huisstofmijt.

Door de bodem te isoleren met een dikke laag EPS chips of EPS parels stijgt de oppervlaktetemperatuur van de vloer waardoor zich geen oppervlaktecondensatie meer voordoet.

4. Energiebesparing, dus geldbesparing!

Door de bodem te isoleren realiseert u een behoorlijke energiebesparing. Met de door ons gehanteerde systemen bespaart u bij een tussenwoning gemiddeld circa 2 tot 3 m3 aardgas per m2 vloeroppervlak. Voor een hoekwoning of twee-onder-een-kap is de besparing circa 3 m3 tot 3,5 m3 en voor een vrijstaande woning gemiddeld circa 3,5 m3 tot 4.5 m3 aardgas per m2 vloeroppervlak.  De hogere besparingen zijn de situaties met de voorheen natte of erg vochtige kruipruimtes.

Door deze cijfers te vermenigvuldigen met het vloeroppervlak en uw huidige of toekomstige gasprijs per m3 krijgt u de besparing in Euro’s per jaar.

1) Bron: Rapport Energiebesparing door vloer- en bodemisolatie. Rekenmethoden en besparingskentallen. TU Delft, Faculteit Bouwkunde, afdeling Bouwtechnologie, groep Bouwfysica 2010.

5. Investering met overzienbare terugverdientijd, ISDE subsidie vaak mogelijk

Ook het isoleren van de bodem is rendabel, maar de terugverdientijd is langer dan die van de isolatie van de vloeren. Hoe lang het duurt dat je de investering hebt terugverdiend hangt af van een reeks factoren:

  • Wat is de gemiddelde gasprijs de komende 10 jaar?
  • Hebt u een tussenwoning, hoekhuis, 2/1 kap of vrijstaande woning?
  • Hoe sterk is de ventilatie van uw kruipruimte?
  • Hoe vochtig was uw kruipruimte?
  • Krijgt u ISDE subsidie voor de isolatie van de bg vloer?

Door de vloerisolatie te combineren met spouwmuurisolatie en/of door het plaatsen van tenminste 8 m2 HR++ glas, kan bovendien € 6.-  ISDE subsidie per m2 bodemisolatie worden verkregen.

Voorbeeld hoekwoning; gasprijs € 1,50 per m , voorheen natte kruipruimte, besparing ca 3,5  m3  m2 vloeroppervlak. Globale terugverdientijd 6,5 jaar, met subsidie circa 5,5 jaar.

6. Bijdrage aan Energietransitie, minder CO2 uitstoot, verbetering Energielabel

Door de bodem te isoleren bespaart u niet alleen op uw gasrekening maar verlaagt u ook de uitstoot van CO2 en draagt u bij aan de energietransitie. Een beter geïsoleerd huis maakt het eerder mogelijk om een (hybride) warmtepomp te installeren.

Met elke  m3 die u bespaart, vermijdt u de uitstoot van 1,8 kg CO2 per jaar. Voor een gemiddelde tussenwoning gaat het bij bodemisolatie al gauw om een besparing van circa 225 kg CO2 per jaar, voor een hoekwoning of twee-onder-een- kap loopt dit op naar circa 350 kg per jaar!

Door de vloeren te isoleren verbetert u het energielabel van uw woning. Belangrijk bij verkoop!

7. 10 jaar garantie op het systeem