Nog nooit was isoleren zo rendabel; zeker met de verhoogde subsidie en de hoge gasprijzen!

Voor spouwmuurisolatie, vloerisolatie of bodemisolatie is het bijna altijd mogelijk subsidie te krijgen. Woningeigenaren kunnen subsidie krijgen voor 5 typen isolatiemaatregelen volgens de regeling investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE). Daarnaast kan subsidie verkregen worden op plaatsing van HR++ of Triple glas, besparende installaties zoals een (hybride) warmtepomp, zonneboiler of een aansluiting op een warmtenet.

Voorwaarden:

  • U moet eigenaar zijn van de woning en deze is of wordt na renovatie uw hoofdverblijf.
  • U laat de woning eerst isoleren, daarna vraagt u de subsidie aan.
  • De isolatiemaatregelen moeten worden uitgevoerd in de bestaande thermische schil. U krijgt alleen subsidie voor de huidige oppervlakte van uw woning, dus de afmeting vóór aan-of verbouw. U kunt dus ook geen ISDE aanvragen voor het isoleren van uw garage of schuur die u bij uw woning wilt betrekken.
  • Subsidie voor Isolatiemaatregelen is mogelijk voor een woning gebouwd voor 2019.
  • De uitvoering moet u laten doen door een bouwinstallatiebedrijf.
  • Als u één maatregel treft dan krijgt u bij een aanvraag vanaf 01-01-23 50% van de subsidie. De maatregel moet na 1 april 2022 zijn uitgevoerd.
  • Als u de volledige subsidie wilt ontvangen voor een isolatiemaatregel dan moet u altijd nog tenminste één andere maatregel nemen. Bijvoorbeeld een tweede isolatiemaatregel, HR++ glas of een installatie maatregel. Vloer- en bodemisolatie kunnen niet gecombineerd worden in het hetzelfde vloerdeel.
  • De aanvraag voor isolatie moet maximaal 24 maanden na uitvoering van de eerste maatregel worden ingediend. Dat kunt u hier doen. Voorheen was dit 12 maanden. Dit geeft eigenaren meer tijd om te verduurzamen met behoud van recht op subsidie.
  • Voor monumenten gelden aangepaste voorwaarden. Lees hier verder.
  • Bent u de eigenaar, maar verhuurt u uw woning? Dan wordt u binnen de ISDE gezien als een zakelijke aanvrager waarvoor de SVOH van toepassing is. Zie deze pagina.

De beschikbare subsidiebedragen vindt u in onderstaande tabel. De ‘dik gedrukte’ maatregelen kunnen door Grimbergen Isolatietechniek worden uitgevoerd.

 

ISDE subsidiebedragen, m2 en Rd– waardes in m2K/W

Subsidie in € / m2 bij 2 maatregelen minimum max. Rd -waarde*
Maatregel aantal m2 m2 Tenminste
Spouwmuurisolatie 8 10 170 1,1
Vloerisolatie 11 20 130 3,5
Bodemisolatie 6 20 130 3,5
Zolder/vlieringvloer 8 20 130 3,5
Gevelisolatie, voorzetwanden 38 10 170 3,5
Dakisolatie 30 200 3,5

* Bij de bepaling van de isolatiewaarde wordt uitsluitend gekeken naar het nieuw toegevoegde isolatiemateriaal. Reeds aanwezige (oude) isolatie blijft buiten beschouwing. U kunt deze maatregelen combineren met de plaatsing van HR++ of Triple glas, al dan niet in combinatie met isolerende panelen en een isolerende deur. Het minimum oppervlak hiervoor bedraagt 8 m2.

ISDE Meldcodes

Om de subsidie te kunnen aanvragen heeft u de zogenaamde ISDE meldcodes en de factuur nodig. Als aanvullende bewijs adviseren wij u om wat foto’s te nemen tijdens de uitvoering! Overzicht van de ISDE meldcodes van onze producten:
KA18430 Isoplus parels – spouwmuurisolatie, minimaal 40 mm
KA18135 Knauf Supafil Cavity 033 – spouwmuurisolatie, minimaal 50 mm
KA18375 PIF – Vloerisolatie
KA18057 Tonzon – Vloerisolatie (3 reflecterende folies)
KA18779 Chips – bodemisolatie
KA18453 Isoplus parels – bodemisolatie
KA18778 Knauf Supafil wol – Zoldervloer- of vlieringvloer isolatie

Voor de voorwaarden, bedragen en het aanvragen van de subsidie, lees hier

Komt u er niet uit? U kunt de subsidieverstrekker RVO ook bellen op 088 – 0424747.