Vloerisolatie

Gasprijzen stijgen naar recordhoogte! Zijn uw vloeren boven de kruipruimte niet, of slecht geïsoleerd? Bespaar nu fors op uw energierekening en verhoog uw comfort door uw vloeren door Grimbergen Isolatietechniek te laten isoleren!

Wij Helpen U Graag Met Uw Isolatie

Grimbergen is gespecialiseerd in de isolatie van uw metselwerk gevels en de begane grondvloer. Benieuwd naar de mogelijkheden?

Wanneer Is Vloerisolatie Mogelijk?

Isolatie van de begane grondvloer kan in principe aan twee zijden: aan de bovenkant van de vloer óf aan de onderkant van de vloer. Het nadeel van isoleren aan de bovenzijde is dat dit je kamerhoogte verkleint en alle deuren moeten worden aangepast. Grimbergen isoleert alleen begane-grondvloeren aan de onderzijde.

Zowel houten vloeren als betonnen plaatvloeren, betonnen rib-vloeren  en balken broodjes vloeren kunnen worden geïsoleerd. Houten vloeren komen veel voor bij woningen gebouwd voor 1970.  Bij Kwaaitaal vloeren is isolatie alleen onder voorbehoud mogelijk. Bodemisolatie is hier altijd mogelijk.

Het isoleren van de vloer aan de onderzijde is mogelijk als er aan de volgende voorwaarden wordt voldaan:

 • Er is voldoende hoogte in de kruipruimte om de isolatie aan te brengen. Bij houten vloeren is dat tenminste 45 cm onder de houten balklaag, bij betonnen vloeren en balken-broodjes vloeren 50 tot 55 cm;
 • De kruipruimte moet toegankelijk zijn via een of meerdere kruipluiken met een opening in de vloer van minimaal 40 x 50 cm;
 • Als er verschillende compartimenten zijn dan moet het mogelijk zijn om daar toegang tot te krijgen, zo mogelijk door het graven van een gat of het hakken van een opening (mangat);
 • Er mag tijdens het aanbrengen van de isolatie geen water in de kruipruimte staan.

Wanneer Is Isolatie Van De Begane Grondvloer Niet Mogelijk?

Als er onvoldoende hoogte beschikbaar is om de isolatie aan te brengen is het vaak wel mogelijk om de bodem te isoleren met EPS Chips of EPS parels. Zie verder onder bodemisolatie.

De Werkwijze Van Grimbergen Isolatietechniek

Inspectie van de kruipruimte door de adviseur

Voordat wij gaan isoleren wordt eerst door onze adviseur gekeken of de kruipruimte geschikt is. Zo moet de kruiphoogte voldoende hoog zijn , mag er geen blijvend water in de kruipruimte staan en mag er geen puin in de kruipruimte liggen. De kruipruimte wordt visueel geïnspecteerd. Er wordt gekeken of er verschillende compartimenten zijn en of die bereikbaar zijn, of eenvoudig bereikbaar gemaakt kunnen worden. De adviseur meet ook het oppervlakte van de vloer op.  De adviseur bespreekt de mogelijkheden met de cliënt met behulp van een presentatie. Na het uitbrengen van de offerte en de opdrachtverlening wordt in onderling overleg de datum van de uitvoering vastgesteld.

Aanbrengen Bodemfolie

Voor het aanbrengen van de isolatie wordt altijd eerst een zware dampdichte bodemfolie over het gehele oppervlak van de kruipruimte geplaatst. Indien nodig wordt deze rondom vastgezet tegen de funderingsmuren. Als er af en toe wat water in de kruipruimte komt te staan wordt eerst een noppenfolie op de bodem gelegd en daarover de bodemfolie. De bodemfolie gaat drijven door de noppenfolie. Er wordt zoveel mogelijk per compartiment één stuk folie aangebracht. Op de bodem liggende leidingen worden zoveel mogelijk op de folie gelegd.

De bodemfolie heeft de volgende functies;

 • Minimaliseren verdamping van vocht uit de bodem, creëren van een droge kruipruimte. Bij voorheen vochtige kruipruimtes kan dit  een extra besparing van 1 m3 aardgas per m2 vloeroppervlak geven!
 • Stoppen van de emissie van schadelijke radon gassen die uit de bodem komen;
 • Het beschermen van leidingen en houten balken door het creëren van een droge kruipruimte;
 • Het creëren van een prettige ‘werkvloer’ om de isolatie aan te brengen.

 

Gebruikte Isolatiematerialen Begane Grondvloer, Besparingen.

Grimbergen isolatietechniek werkt met twee isolatiematerialen die ieder afhankelijk van de aangetroffen situatie geadviseerd worden.

Houten vloeren Betonnen vloeren, balkenbroodjesvloeren
Tonzon vierkamer Thermokussens
PIF 060 meerlaagse isolatiefolie
PUR’Fect Polyurethaanschuim RWF/HFO+
Vanwege problemen met de grondstoffen is Grimbergen gestopt met het aanbrengen van PUR.

In onderstaande tabel staat de gemiddelde, indicatieve gasbesparing in m3 per jaar per m2 vloeroppervlak per type woning per type isolatieprodukt.

Gemiddelde gasbesparing in m3 per m2 vloeroppervlak:  

Tonzon Tonzon PIF 060 Extra
Houten beton beton besparing
vloeren vloeren vloeren vochtige
kruipruimte
Tussenwoning 3,7 4 3,5 1
Hoekwoning 2/1 kap 4,7 5 4,5 1
Vrijstaande woning 5,7 6 5,5 1

Zie voor de globale terugverdientijden van vloerisolatie bij een gasprijs van € 1,45 / m3 onderstaande tabel. De terugverdientijd is sterk afhankelijk van de gasprijzen van de komende 10 jaar. Kijk in de blog naar de terugverdientijden bij andere gasprijzen. Aanname; gemiddelde binnentemperatuur 19 graden celsius. Terugverdientijden zijn met volledige subsidie (2 of meer maatregelen).

Tonzon Tonzon PIF 060
Houten voeren Beton vloeren Betonvloeren
Tussenwoning 6,5 6 6,5
Hoekwoning,  2/1 kap 5 5 5,5
Vrijstaande woning 4,5 4 4,5

Bij halve subsidie (een maatregel) zijn de terugverdientijden ongeveer een jaar langer.

Bij een gasprijs van €2,90 / m3 halveren de terugverdientijden!

De Voordelen In Het Kort: 

 • Hogere vloertemperatuur dus meer comfort in de winter, eerder aangenaam
 • Oplossing voor veel voorkomende vocht en schimmelproblemen, huisstofmijt
 • Veel drogere kruipruimte door zware dampremmende folie op de bodem
 • Forse energiebesparing, dus lagere energierekening
 • Investering met overzienbare terugverdientijd 
 • Draagt bij aan de energietransitie, minder CO2  uitstoot
 • Verbetering van het energielabel van uw woning
 • Ideaal in combinatie met vloerverwarming
 • Maakt gebruik (hybride) warmtepomp eerder mogelijk
 • Gebruik gecertificeerde materialen (Bureau CRG)
 • Volledige ISDE subsidie is mogelijk als u tenminste 2 maatregelen treft.
 • Bij 1 maatregel krijgt u 50% van de ISDE subsidie. Lees hier verder.

Bekijk Onze Blog Artikelen

Buren Actie Spouwmuurisolatie

Laat uw spouwmuren komend najaar extra voordelig isoleren door gebruik te maken van de Burenactie Spouwmuurisolatie van Grimbergen Isolatietechniek. Spouwmuurisolatie is de makkelijkste, goedkoopste en snelste manier om je woning te isoleren! Het wordt voor u nóg...

Wat is een spouwmuur

Wat is een spouwmuur

Een spouwmuur is de buitengevel van een woning die uit twee delen bestaat; het zogenaamde buitenspouwblad en het binnenspouwblad. De spouwbladen worden gescheiden door een luchtspouw.Deze constructie wordt sinds de jaren ‘20 van de vorige eeuw bij een groot deel van...

Benieuwd Naar De Isolatie Kosten?

Vraag een offerte aan of neem contact met ons op