Vloerisolatie

Gasprijzen stijgen naar recordhoogte! Zijn uw vloeren boven de kruipruimte niet, of slecht geïsoleerd? Bespaar nu fors op uw energierekening en verhoog uw comfort door uw vloeren door Grimbergen Isolatietechniek te laten isoleren!

Wij Helpen U Graag Met Uw Isolatie

Grimbergen is gespecialiseerd in de isolatie van uw metselwerk gevels en de begane grondvloer. Benieuwd naar de mogelijkheden?

Wat Is Vloerisolatie?

Vloerisolatie is een essentiële energiebesparende maatregel die gericht is op het verminderen van warmteverlies via de vloer van een gebouw. Door isolatiemateriaal aan te brengen aan de onderzijde van de vloer of tussen de vloer en de kruipruimte, wordt voorkomen dat kou en vocht vanuit de kruipruimte de leefruimte binnendringen. Dit resulteert niet alleen in een comfortabeler leefklimaat, maar leidt ook tot lagere energiekosten. Een niet-geïsoleerde vloer kan onaangenaam aanvoelen door koude lucht en vocht, waardoor vloerisolatie vooral belangrijk is voor houten en betonnen vloeren. Het overwegen van vloerisolatie is verstandig, omdat het niet alleen bijdraagt aan een warmer en comfortabeler huis, maar ook leidt tot aanzienlijke energiebesparingen op de lange termijn.

Wanneer Is Vloerisolatie Mogelijk?

Isolatie van de begane grondvloer kan in principe aan twee zijden: aan de bovenkant van de vloer óf aan de onderkant van de vloer. Het nadeel van isoleren aan de bovenzijde is dat dit je kamerhoogte verkleint en alle deuren moeten worden aangepast. Grimbergen isoleert alleen begane-grondvloeren aan de onderzijde.

Zowel houten vloeren als betonnen plaatvloeren, betonnen rib-vloeren  en balken broodjes vloeren kunnen worden geïsoleerd. Houten vloeren komen veel voor bij woningen gebouwd voor 1970.  Bij Kwaaitaal vloeren is isolatie alleen onder voorbehoud mogelijk. Bodemisolatie is hier altijd mogelijk.

Het isoleren van de vloer aan de onderzijde is mogelijk als er aan de volgende voorwaarden wordt voldaan:

 • Er is voldoende hoogte in de kruipruimte om de isolatie aan te brengen. Bij houten vloeren is dat tenminste 45 cm onder de houten balklaag, bij betonnen vloeren en balken-broodjes vloeren 50 tot 55 cm;
 • De kruipruimte moet toegankelijk zijn via een of meerdere kruipluiken met een opening in de vloer van minimaal 40 x 50 cm;
 • Als er verschillende compartimenten zijn dan moet het mogelijk zijn om daar toegang tot te krijgen, zo mogelijk door het graven van een gat of het hakken van een opening (mangat);
 • Er mag tijdens het aanbrengen van de isolatie geen water in de kruipruimte staan.

Wanneer Is Isolatie Van De Begane Grondvloer Niet Mogelijk?

Als er onvoldoende hoogte beschikbaar is om de isolatie aan te brengen is het vaak wel mogelijk om de bodem te isoleren met EPS Chips of EPS parels. Zie verder onder bodemisolatie.

Besparing Vloerisolatie

Door te investeren in vloerisolatie, bespaar je op de lange termijn aanzienlijk op energiekosten, vaak zelfs tussen de 10 en 15% op de gasrekening. De investering in vloerisolatie betaalt zichzelf terug door de voordelen van verbeterd comfort en aanzienlijke financiële besparingen op de energierekening. Het is een duurzame keuze die niet alleen bijdraagt aan een warmere leefomgeving, maar ook aan een verstandig energiegebruik.

In de tabel hieronder staat de jaarlijkse gasbesparing in m3 per jaar per m2 vloeroppervlak, opgesplitst per type woning en isolatiemateriaal.

 

Tonzon Tonzon PIF 060 Extra
Houten beton beton besparing
vloeren vloeren vloeren vochtige
kruipruimte
Tussenwoning 3,7 4 3,5 1
Hoekwoning 2/1 kap 4,7 5 4,5 1
Vrijstaande woning 5,7 6 5,5 1

 

Welke Vloerisolatie Is Het Beste?

Grimbergen isolatietechniek werkt met twee isolatiematerialen, die ieder afhankelijk van de aangetroffen situatie geadviseerd worden.

Houten vloeren Betonnen vloeren, balkenbroodjesvloeren
Tonzon vierkamer Thermokussens
PIF 060 meerlaagse isolatiefolie
PUR’Fect Polyurethaanschuim RWF/HFO+

Vanwege problemen met de grondstoffen is Grimbergen gestopt met het aanbrengen van PUR.

In onderstaande tabel staat de gemiddelde, indicatieve gasbesparing in m3 per jaar per m2 vloeroppervlak per type woning per type isolatieproduct.

 

Gemiddelde gasbesparing in m3 per m2 vloeroppervlak: 

Tonzon Tonzon PIF 060 Extra
Houten beton beton besparing
vloeren vloeren vloeren vochtige
kruipruimte
Tussenwoning 3,7 4 3,5 1
Hoekwoning 2/1 kap 4,7 5 4,5 1
Vrijstaande woning 5,7 6 5,5 1

Hieronder staat een overzicht van de geschatte terugverdientijden voor vloerisolatie bij een gasprijs van € 1,45/m3. Het is belangrijk op te merken dat de exacte terugverdientijd afhankelijk is van de gasprijzen in de komende 10 jaar. Voor gedetailleerdere informatie over terugverdientijden bij andere gasprijzen verwijzen we naar onze blog. Deze berekeningen gaan uit van een gemiddelde binnentemperatuur van 19 graden Celsius en zijn gebaseerd op volledige subsidie (bij het nemen van 2 of meer maatregelen). Bij een halve subsidie (een maatregel) zijn de terugverdientijden ongeveer een jaar langer. Bij een gasprijs van €2,90/m3 halveren de terugverdientijden, waardoor de investering nog sneller rendabel wordt. 

Kosten Vloerisolatie

De initiële investering voor vloerisolatie varieert doorgaans tussen €1200 en €2600, afhankelijk van verschillende factoren. Ondanks deze aanvankelijke uitgaven biedt vloerisolatie aanzienlijke jaarlijkse energiebesparingen. Met een gemiddelde jaarlijkse besparing van €210 en een gasbesparing van 230 m3, kunt u de investering binnen een periode van 7 tot 10 jaar terugverdienen. De exacte terugverdientijd is echter afhankelijk van diverse factoren, waaronder het type isolatie, de specifieke kenmerken van de woning en de gasprijzen in de komende 10 jaar. De investering in vloerisolatie loont op de lange termijn, waarbij de voordelen van verbeterd comfort en aanzienlijke financiële besparingen op de energierekening zich in de loop der jaren manifesteren.

De Voordelen In Het Kort: 

 • Hogere vloertemperatuur dus meer comfort in de winter, eerder aangenaam
 • Oplossing voor veel voorkomende vocht en schimmelproblemen, huisstofmijt
 • Veel drogere kruipruimte door zware dampremmende folie op de bodem
 • Forse energiebesparing, dus lagere energierekening
 • Investering met overzienbare terugverdientijd 
 • Draagt bij aan de energietransitie, minder CO2  uitstoot
 • Verbetering van het energielabel van uw woning
 • Ideaal in combinatie met vloerverwarming
 • Maakt gebruik (hybride) warmtepomp eerder mogelijk
 • Gebruik gecertificeerde materialen (Bureau CRG)
 • Volledige ISDE subsidie is mogelijk als u tenminste 2 maatregelen treft.
 • Bij 1 maatregel krijgt u 50% van de ISDE subsidie. Lees hier verder.

Nadelen Van Vloerisolatie

Hoewel isolatie momenteel populair is vanwege de terugverdiensten en langetermijnvoordelen, is het belangrijk om de mogelijke nadelen te overwegen die specifiek gelden voor vloerisolatie. Vloerisolatie, net als andere isolatiemethoden, brengt enkele aspecten mee waar rekening mee moet worden gehouden. Het isoleren van de vloer kan lastiger zijn bij complexe kruipruimtes en houten vloeren vereisen dampopen isolatiemateriaal. Bepaalde materialen, zoals purschuim, kunnen specialistische toepassing vereisen en er is soms bodemfolie nodig voorafgaand aan isolatie.

De Werkwijze Van Grimbergen Isolatietechniek

Inspectie van de kruipruimte door de adviseur

Voordat wij gaan isoleren wordt eerst door onze adviseur gekeken of de kruipruimte geschikt is. Zo moet de kruiphoogte voldoende hoog zijn , mag er geen blijvend water in de kruipruimte staan en mag er geen puin in de kruipruimte liggen. De kruipruimte wordt visueel geïnspecteerd. Er wordt gekeken of er verschillende compartimenten zijn en of die bereikbaar zijn, of eenvoudig bereikbaar gemaakt kunnen worden. De adviseur meet ook het oppervlakte van de vloer op.  De adviseur bespreekt de mogelijkheden met de cliënt met behulp van een presentatie. Na het uitbrengen van de offerte en de opdrachtverlening wordt in onderling overleg de datum van de uitvoering vastgesteld.

 

Aanbrengen Bodemfolie

Voor het aanbrengen van de isolatie wordt altijd eerst een zware dampdichte bodemfolie over het gehele oppervlak van de kruipruimte geplaatst. Indien nodig wordt deze rondom vastgezet tegen de funderingsmuren. Als er af en toe wat water in de kruipruimte komt te staan wordt eerst een noppenfolie op de bodem gelegd en daarover de bodemfolie. De bodemfolie gaat drijven door de noppenfolie. Er wordt zoveel mogelijk per compartiment één stuk folie aangebracht. Op de bodem liggende leidingen worden zoveel mogelijk op de folie gelegd.

De bodemfolie heeft de volgende functies;

 • Minimaliseren verdamping van vocht uit de bodem, creëren van een droge kruipruimte. Bij voorheen vochtige kruipruimtes kan dit  een extra besparing van 1 m3 aardgas per m2 vloeroppervlak geven!
 • Stoppen van de emissie van schadelijke radon gassen die uit de bodem komen;
 • Het beschermen van leidingen en houten balken door het creëren van een droge kruipruimte;
 • Het creëren van een prettige ‘werkvloer’ om de isolatie aan te brengen.

Bekijk Onze Blog Artikelen

Huurwoning isoleren

In de voortdurende strijd tegen hoge energierekeningen en streven naar een comfortabeler thuis, is isolatie een sleutelfactor. Of u nu eigenaar bent van uw woning of deze huurt, isolatiemaatregelen kunnen aanzienlijke voordelen bieden. Dit geldt met name voor huurders...

Bodem Of Vloerisolatie

Bodem Of Vloerisolatie

Wij krijgen regelmatig de vraag voorgelegd van woning eigenaren wat in hun situatie de beste oplossing is om de begane grond te isoleren, Vloerisolatie of bodemisolatie? In dit blog artikel leggen we je uit wat vloer en bodemisolatie zijn en hoe je kan bepalen welke...

Benieuwd Naar De Isolatie Kosten?

Vraag een offerte aan of neem contact met ons op