De meeste huizen worden gebouwd met een spouwmuur. Een spouwmuur bestaat uit een binnenmuur en een buitenmuur met daartussen een lege ruimte. Door deze lege ruimte ontsnapt er veel warmte. Met een spouwmuurisolatie wordt deze lege tussenruimte gevuld met (waterafstotende) isolatie. Hierdoor is je huis beter beschermd tegen de kou: er ontsnapt minder warmte naar buiten en de warmte wordt beter verdeeld in huis. Dit heeft verschillende voordelen:

  • Je bespaart op je energiekosten: er blijft meer natuurlijke warmte achter, waardoor je minder hoeft te stoken en dus minder betaalt voor je energierekening.
  • Comfort: het is van nature minder koud in huis waardoor er meer comfort is.

Levensduur van isolatiemateriaal

Er zijn verschillende soorten materialen die de levensduur beïnvloeden. In onderstaande tabel wordt een overzicht gegeven van elk materiaal en de levensduur:

Materiaal: Levensduur:
Isolatiewol Gemiddeld 30 tot 40 jaar
PUR-schuim Gemiddeld 20 tot 30 jaar
EPS Gemiddeld 30 tot 50 jaar
HR++ EPS parels Gemiddeld 50 jaar of meer

 

Isolatiewol:

Dit is de standaard isolatiewol en is het goedkoopste materiaal in vergelijking met andere isolatiematerialen. Door de warmtegeleidingscoëfficiënt van 0,035 tot 0,040 W/mK wordt deze wol vaak gebruikt voor isolatie. De waarde die de isolatiewol krijgt is gemiddeld tot hoog en dit is te danken aan de hoge dichtheid die het heeft. Hierdoor kan er amper kou doorheen en wordt je huis volledig geïsoleerd.

Polyurethaanschuim (PUR):

Polyurethaanschuim (PUR) wordt in vloeibare vorm in de spouwmuur gegoten en zet vervolgens uit om de ruimte op te vullen. Polyurethaan ontstaat uit verschillende stoffen die gemengd kunnen worden en na een chemische reactie uitharden in PUR-schuim. Hoewel PUR een goede isolerende werking heeft, kan het ook vochtproblemen veroorzaken en is het niet altijd de beste keuze voor elk gebouw.

EPS:

EPS bestaat uit waterstof en koolstof en heeft een warmtegeleidingscoëfficiënt van 0,033-0,042 W/mK. Dit betekent dat het een gemiddeld tot hoge isolatiewaarde heeft. EPS kan dan ook gemiddeld 30 tot 50 jaar mee. EPS wordt bij de isolatie van de spouwmuur via gaten in de voegen geblazen, de lijm zorgt ervoor dat de parels aan elkaar kleven en verhindert dat ze zakken of verschuiven. Van alle isolatiematerialen is EPS het meest vochtwerend. Daarnaast is het damp-open, dit betekent dat het wel kan ademen en dat er vocht uit de muren kan ontsnappen. Dit voorkomt dat er vochtproblemen ontstaan.

HR++ EPS parels:

HR++ EPS parels zijn een verbeterde versie van de standaard EPS en hebben een hoge thermische isolatie. Deze vorm van isoleren is het meest gebruikt en is de meest geavanceerde vorm van spouwmuurisolatie. HR++ EPS parels kunnen dan ook gemiddeld meer dan 50 jaar mee. De parels zijn van licht gewicht en zorgen voor een minimale belasting voor de constructie. Daarnaast absorberen de parels geen vocht en is de kans op vochtproblemen minimaal.

Factoren die de levensduur beïnvloeden:

Er zijn meerdere factoren die de levensduur van de spouwmuurisolatie kunnen beïnvloeden. De eerste factor is het materiaal. Sommige materialen blijven langer isolerend dan andere. Dit heeft te maken met de vochtbestendigheid. Het is belangrijk dat je hier een overwogen keuze in maakt.

Het materiaal en de omstandigheden zijn bepalend:

  • Gevoeligheid voor vocht en verzakking na verloop van tijd
  • Soort isolatiemateriaal
  • Moderne isolatiematerialen gaan langer mee

De gemiddelde levensduur van isolatiemateriaal is afhankelijk van het materiaal waarmee het gemaakt is, de kwaliteit van het materiaal en de manier waarop het is aangebracht.

Tegenwoordig worden er in de spouwmuren van woningen isolatie aangebracht maar dat is lang niet altijd zo geweest. De isolatie zal na een tijdje toch moeten worden vervangen en er zijn bepaalde factoren die bepalend zijn voor de duur van isolatie. Het materiaal dat wordt gebruikt voor de isolatie is van groot belang.

Signalen van veroudering, hoe herken je dat de spouwmuur aan vervanging toe is?

Er zijn een aantal signalen die erop kunnen wijzen dat de spouwmuur vervangen moet worden door Grimbergen. Als je een van de volgende signalen herkent dan is het belangrijk dat je de spouwmuur zo snel mogelijk vervangt:

  1. Koude plek op de muur: door verschil van warmte op de muur kun je herkennen of de spouwmuurisolatie is verschoven of ingezakt. De koude plek op de muur geeft de plek aan waar de spouwmuurisolatie ontbreekt. 
  2. Een kouder huis: Je spouwmuurisolatie kan verouderd zijn en niet meer goed werken als je huis bij slecht weer grote temperatuurverschillen laat zien. 
  3. Vocht – en schimmelplekken op de muur: door vochtophoping in de spouwmuurisolatie kunnen er vocht – en schimmelplekken ontstaan. Deze kun je herkennen aan een muffe geur of een verkleurde muur.

Vraag Een Spouwmuurisolatie Offerte Aan.