In de voortdurende strijd tegen hoge energierekeningen en streven naar een comfortabeler thuis, is isolatie een sleutelfactor. Of u nu eigenaar bent van uw woning of deze huurt, isolatiemaatregelen kunnen aanzienlijke voordelen bieden. Dit geldt met name voor huurders die wellicht twijfelen over hun rol bij het verbeteren van de energie-efficiëntie van hun huurhuis. We duiken in de verantwoordelijkheden, voordelen en mogelijke stappen om uw huurwoning energiezuiniger te maken. Lees verder om te ontdekken hoe isolatie niet alleen bijdraagt aan kostenbesparing, maar ook aan een duurzamere en comfortabelere leefomgeving.

Energie besparings maatregelen

In een huurwoning gaat veel warmte verloren door verschillende factoren. Een veelvoorkomende oorzaak is bijvoorbeeld het ontbreken van adequate isolatie, zoals onvoldoende isolatie in muren, daken en vloeren. Daarnaast kunnen oude en niet-geïsoleerde ramen en deuren een bron van warmteverlies zijn. Enkel glas, slecht sluitende ramen en deuren laten warmte gemakkelijk ontsnappen, waardoor de energie-efficiëntie van de woning afneemt. Door het nemen van energiebesparende maatregelen, zoals het verbeteren van isolatie en het vervangen van oude beglazing, kan dit warmteverlies worden geminimaliseerd en de energie-efficiëntie van de huurwoning worden verbeterd.

Wie is verantwoordelijk voor de isolering van een huurwoning?

Als huurder vraagt u zich wellicht af of het uw taak is om isolatiemaatregelen te nemen of dat het de verantwoordelijkheid van de verhuurder is. In Nederland is de verhuurder niet wettelijk verplicht om energiebesparende voorzieningen zoals isolatie en dubbelglas aan te brengen in een huurwoning. Het ontbreken van deze voorzieningen wordt niet beschouwd als een onderhoudsgebrek aan de woning.
Wanneer u als huurder echter de wens heeft om energiebesparende maatregelen toe te passen, zoals isolatie, heeft u het recht dit voorstel aan uw verhuurder voor te leggen. U kunt verzoeken om isolatiemaatregelen voor uw huurwoning, maar het is essentieel te beseffen dat de verhuurder hiermee akkoord moet gaan. In veel gevallen zal de verhuurder instemmen met het verzoek, maar mogelijk een huurverhoging voorstellen wegens renovatie.
Het kan voorkomen dat u en de verhuurder het eens worden over de voorgenomen energiebesparende voorzieningen, maar het niet eens zijn over de bijbehorende huurverhoging. In een dergelijk geval kunt u, als huurder of verhuurder, de Huurcommissie inschakelen om een uitspraak te doen over wat een redelijke huurverhoging is, tot drie maanden na de uitvoering van de energiebesparende maatregelen.
In gevallen waarin de verhuurder weigert om energiebesparende voorzieningen aan te brengen, kunt u als huurder juridische stappen ondernemen. Dit kan bijvoorbeeld betrekking hebben op het verplichten van de verhuurder tot het aanbrengen van dakisolatie, gevelisolatie, raamisolatie, vloerisolatie of het vervangen van een cv-ketel die ouder is dan tien jaar door een energiezuiniger alternatief. Belangrijk hierbij is dat de rechter alleen een verplichting oplegt als u bereid bent een redelijke huurverhoging te accepteren, die in verhouding staat tot de kosten van de aangebrachte voorzieningen.

Impact van het niet isoleren van een huurhuis

Het niet isoleren van een huurhuis kan aanzienlijke gevolgen hebben. Naast onnodig hoge energiekosten, leidt het tot verminderd comfort en een lagere energie-efficiëntie. Slechte isolatie kan ook resulteren in vochtproblemen, waardoor een ongezonde leefomgeving ontstaat. Dit heeft niet alleen impact op de huidige woonsituatie, maar kan ook invloed hebben op de waarde van de woning en de interesse van toekomstige huurders. Het tijdig nemen van isolatiemaatregelen is essentieel voor een duurzamere en comfortabelere woonervaring.

Subsidies om het aanbrengen van isolatie aantrekkelijker te maken voor de verhuurder

Een belangrijke overweging bij het isoleren van een huurhuis is de financiële kant van de zaak. Isolatiemaatregelen brengen kosten met zich mee, zowel voor de materialen als voor de installatie. Om het voor verhuurders aantrekkelijker te maken om deze investeringen te doen, zijn er verschillende subsidies beschikbaar.

 Subsidies

De hoogte van de subsidie is afhankelijk van het aantal vierkante meters dat wordt geïsoleerd en de specifieke isolatiemaatregelen die worden getroffen. Het subsidiebedrag per vierkante meter varieert per maatregel. Er geldt zowel een minimum als een maximum aantal vierkante meters om in aanmerking te komen voor de subsidie. Het is belangrijk op te merken dat er ook eisen zijn met betrekking tot de isolatiedikte, uitgedrukt in de minimale Rd-waarde.
Bij het nemen van twee isolatiemaatregelen worden de vermelde bedragen en vierkante meters in de tabel toegepast. Indien er slechts één maatregel wordt genomen, wordt het subsidiebedrag per vierkante meter gehalveerd. Voor gedetailleerde informatie over de subsidie en de specifieke voorwaarden, verwijzen we naar de officiële website van het rvo of bekijk onze blog pagina’s over isolatie subsidies.

Subsidiebedragen bij 2 maatregelen (2024)

Soort isolatie 

Subsidie per m2 als je 2 maatregelen neemt

Minimale oppervlakte

Minimale isolatiewaarde (Rd-waarde)

Spouwmuurisolatie

€ 8

10 m2

1,1

Vloerisolatie

€ 11

20 m2

3,5

Bodemisolatie

€ 6

20 m2

3,5

 

Isoleren Bij Grimbergen

Grimbergen biedt effectieve isolatieoplossingen, met een specialisatie in spouwmuurisolatie en begane grondvloerisolatie. Spouwmuurisolatie is een snelle, betaalbare methode voor energiebesparing en comfortverhoging. We gebruiken hoogwaardige isolatiematerialen, zoals EPS parels en Knauf Supafil glaswolvlokken, met aandacht voor natuurvriendelijke isolatie.

De voordelen van spouwmuurisolatie zijn talrijk, waaronder lagere energiekosten, meer comfort, en mogelijke subsidie. Er wordt rekening gehouden met diverse factoren voor nauwkeurige besparingsschattingen en CO2-reductie.

Bij begane vloerisolatie focussen we op het verbeteren van comfort, vochtbestrijding, en energie-efficiëntie. Er wordt gewerkt met isolatiematerialen als Tonzon Thermokussens en PIF 060 isolatiefolie. De besparingen variëren per type woning en isolatiemateriaal.

De werkwijze omvat een grondige inspectie van de kruipruimte en het aanbrengen van bodemfolie.

Andere tips voor slimme energiebesparing in uw huurhuis

Verbeter de energie-efficiëntie van uw huurwoning met slimme maatregelen:

  • Isoleer je ramen: Gebruik tochtstrips, tochtband, en isolerende raamfolie.
  • Breng radiatorfolie aan: Vermindert warmteverlies achter radiatoren met een goedkope investering.
  • Plaats radiatorventilatoren: Efficiënte warmteverspreiding zorgt voor snellere opwarming en bespaart gas.
  • Isoleer verwarmingsbuizen: Voorkom energieverspilling door isolatie van verwarmingsbuizen.
  • Gebruik thermisch gordijn: Houd warmte binnen met thermische gordijnen voor alle ramen.

Voor meer tips kunt u kijken op de website van de Rijksoverheid.

Hulp nodig?

Heeft u hulp nodig of wilt u meer informatie over het isoleren van uw huurwoning?
Vraag ons om hulp of geef onze contactgegevens door aan uw verhuurder.

Vraag Een Offerte Aan.