Het schilderen van na-geïsoleerde spouwmuren is alleen verantwoord als een damp-open verfsysteem wordt gebruikt. Als een dampremmende verf wordt gebruikt kunnen vochtproblemen ontstaan. Of een verf damp-open of dampremmend is, kan je te weten komen bij de verfleverancier.

Heb je spouwmuren die zijn geschilderd en is bekend dat het om een dampopen verfsysteem gaat, dan kan je de muren zonder problemen laten na-isoleren.

Als je echter een ongeïsoleerde spouwmuur hebt die geverfd is met een dampremmende verflaag, dan kun je deze niet zondermeer isoleren. Dit is ook het geval als er meerdere lagen verf op zitten waarvan niet te achterhalen is wat voor soort verf het is.
Wat kan je doen om je geverfde spouwmuren toch te isoleren?

  1. Verwijder grotendeels de oude verflagen. Dit hoeft niet voor 100%, je mag best wat witte vlekken blijven zien;
  2. Laat je spouwmuur isoleren door Grimbergen Isolatietechniek;
  3. Breng een nieuw dampopen verfsysteem aan, bijvoorbeeld van Sikkens.

Waarom geen dampremmende verf?

Om te begrijpen waarom dampremmende verf op een spouwmuur een probleem is leggen we hieronder uit wat er kan gebeuren als je deze spouwmuur isoleert. In lucht bevindt zich waterdamp. Dat is water in gasvorm. Warme lucht van kan veel meer waterdamp bevatten dan koude lucht. Dit doet zich voor in de winter, als het buiten kouder is dan 5 0C en het binnen ongeveer 20 0C is. De hoeveelheid waterdamp in lucht wordt uitgedrukt in de dampspanning. Door het verschil in dampspanning in de winter, ontstaat damptransport van binnen naar buiten door de spouwmuur. Deze waterdamp condenseert in het koude buitenspouwblad tot water.

Wanneer je dampremmende verf hebt gebruikt voor je spouwmuur, kan het gecondenseerde water niet naar buiten toe ontsnappen. De verf houdt het vocht tegen en dit blijft in de spouwmuur hangen. Bij lage temperaturen kan het water bevriezen en veranderen in ijs. Hierdoor gaat de verf bladderen, met als gevolg een beschadigde spouwmuur.

Welke verf kan je wel gebruiken?

Voor het verven van je spouwmuren is het belangrijk dat je verf gebruikt die de waterdamp doorlaat. Dit soort verf heet damp-open en is sinds 1995 het meest gebruikte verfsysteem. Damp-open verf laat het waterdamp wel uit de spouwmuren verdampen. Deze damp-open verf, of vochtregulerende verf is verkrijgbaar bij je lokale bouwmaterialenwinkel. Om te achterhalen of jouw muur met damp-open verf geverfd is, neem je contact op met je schilder of de fabrikant van het verf.
Voor het verven van de spouwmuur raden wij professionele verf op basis van acrylaat of silicaat aan, bijvoorbeeld van Sikkens of Sigma. Acrylverf is een verf op waterbasis. Het is geurarm, sneldrogend en damp-open. Hierdoor is het uitermate geschikt voor de spouwmuur. Silicaatverf is op basis van minerale grondstoffen en heeft een kenmerkend lang kleurbehoud. Ook deze verf is damp-open. Grimbergen raadt deze verfsoorten aan hoewel ze iets duurder zijn. Hierdoor gaan ze wel langer mee. Bezuinig niet op goede verf.

Toch isoleren met geverfde spouwmuren?

Controleer voordat je gaat isoleren de spouwmuur. De spouwmuur mag niet geverfd zijn met dampremmende verf. Dit om te voorkomen dat de gecondenseerde waterdamp niet kan ontsnappen. Een spouwmuur mag alleen geverfd zijn met damp-open verf, dit is een verf die waterdamp wel doorlaat. Hoe kun je nou controleren of de verf damp-open is?
De meeste verf die gebruikt wordt is sinds 1995 damp-open. Controleer altijd wat voor soort verf er gebruikt is voor het schilderen van de spouwmuur. Dit kan je doen bij de schilder of de fabrikant van de verf. Als je gecontroleerd hebt of je spouwmuur geverfd is met dampremmende verf, is het verstandig om de dampremmende verf eerst te verwijderen. Het is verstandig om dit door een professioneel bedrijf te laten doen.

Dampremmende verf verwijderen

Dampremmende verf kan waterdamp slecht doorlaten. Deze waterdamp verandert bij vorst in ijs. Hierdoor gaat de verf bladderen en laat het los. Damp-open laat het waterdamp wel door. Om de damp-open verf aan te brengen moet de dampremmende verf eerst worden verwijderd. De dampremmende verf wordt losgeweekt met een reinigingspasta die wordt aangebracht op de spouwmuur. Na een tijdje is de reinigingspasta ingewerkt en kan er begonnen worden met het verwijderen van de dampremmende verf. Dit gebeurt met een techniek van zandstralen. Waarbij er met hoge – of lage druk zandstralen op de spouwmuur worden geblazen. De verf laat hierdoor los. Als de dampremmende verf grotendeels is verdwenen, laat de muur weer waterdamp door.

Spouwmuur laten isoleren door Grimbergen

Je kunt de spouwmuren vervolgens laten isoleren door Grimbergen. Grimbergen helpt je graag verder met isoleren van je spouwmuur. Hier leest u hoe dit in zijn werk gaat. Neem contact met ons op en wij komen de spouwmuur eerst controleren. De spouwmuur moet wel geïsoleerd kunnen worden. Er wordt gecontroleerd op verschillende factoren zoals de mogelijke aanwezigheid van vleermuizen, puin en verf. Bij groen licht wordt er een offerte opgestuurd en kan begonnen met het (indien nodig) natuurvrij maken en het isoleren. Bij de isolatie worden er gaatjes in de spouwmuur geboord. Hierin wordt de isolatie geblazen, waarna de gaatjes weer dicht worden gemaakt met voegspecie op kleur. Wil je contact opnemen met Grimbergen bel dan 0252-258020, of vraag hier offerte aan.

Vraag Een Offerte Aan.