Het schilderen van geïsoleerde spouwmuren kan alleen met damp-open verf. Het is namelijk niet handig om de spouwmuren met dampremmende verf te verven. Als je dampremmende verf hebt gebruikt voor de spouwmuren dan kun je deze het best niet isoleren. Wel is het mogelijk om de dampremmende verf te verwijderen en open-damp aan te brengen. Dit is echter niet mogelijk bij Grimbergen.

Waarom geen dampremmende verf?

>Om te begrijpen waarom je geen dampremmende verf kunt gebruiken is het belangrijk om te weten wat waterdamp is. Waterdamp ontstaat bij koude temperaturen en is de luchtvochtigheid die in de lucht hangt. Bij hogere temperaturen is de relatieve vochtigheid dus lager dan bij koude temperaturen. Binnen is de temperatuur een stuk warmer dan buiten en dit verschil veroorzaakt dampspanning. Bij koud weer wil het waterdamp dan naar buiten toe ontsnappen. 

Wanneer je dampremmende verf hebt gebruikt voor je spouwmuur, kan het gecondenseerde water niet naar buiten toe ontsnappen. De verf houdt het vocht tegen en dit blijft in de spouwmuur hangen. Bij lage temperaturen kan het water bevriezen en veranderen in ijs. Hierdoor gaat de verf bladderen, met als gevolg een beschadigde spouwmuur.

Welke verf kan je wel gebruiken?

Voor het verven van je spouwmuren is het belangrijk dat je verf gebruikt die het waterdamp doorlaat. Dit soort verf heet open-damp en is sinds 1995 het meest gebruikte soort verfsysteem. Open-damp verf laat het waterdamp wel uit de spouwmuren ontsnappen. Deze open-damp verf, of vochtregulerende verf is verkrijgbaar bij je lokale bouwwinkel. Om te achterhalen of jouw muur met open-damp verf geverfd is, neem je contact op met je schilder of de fabrikant van het verf.

Bij Grimbergen raden we bepaalde open-damp verven aan die bewezen hebben goed te werken. Voor het verven van de spouwmuur raden wij verf op basis van acrylaat of silicaat aan. Acrylverf is een verf verdund met water. Het is geurarm, sneldrogend en open-damp. Hierdoor is het uiterst geschikt voor de spouwmuur. Het silicaatverf is op basis van minerale grondstoffen en heeft een kenmerkend lang kleurbehoud. Ook deze verf is damp-open. Grimbergen raadt deze verfsoorten aan omdat ze iets duurder zijn, hierdoor gaan ze langer mee. Bezuinig niet op goede verf.

Toch isoleren met geverfde spouwmuren?

Controleer voordat je gaat isoleren de spouwmuur. De spouwmuur mag niet geverfd zijn met dampremmende verf. Dit om te voorkomen dat het waterdamp niet kan ontsnappen. Een spouwmuur mag alleen geverfd zijn met open-damp verf, dit is een verf die waterdamp wel doorlaat. Hoe kun je nou controleren of de verf damp-open is?

De meeste verf die gebruikt wordt is sinds 1995 open-damp. Controleer altijd wat voor soort verf er gebruikt is voor het schilderen van de spouwmuur. Dit kan je doen bij de schilder of de fabrikant van de verf. Als je gecontroleerd hebt of je spouwmuur geverfd is met dampremmende verf, is het verstandig om de dampremmende verf eerst te verwijderen. Het is verstandig om dit door een professioneel bedrijf te laten doen, omdat je op deze manier zeker weet dat al het verf wordt verwijderd.

Dampremmende verf verwijderen

Dampremmende verf kan waterdamp niet doorlaten. Deze waterdamp verandert bij vorst in ijs. Hierdoor gaat de verf bladderen en laat het los. Open-damp laat het waterdamp wel door. Om de open-damp verf aan te brengen moet de dampremmende verf eerst worden verwijderd. De dampremmende verf wordt losgeweekt met een reinigingspasta welke wordt aangebracht op de spouwmuur. Na een tijdje is de reinigingspasta ingewerkt en kan er begonnen worden met het verwijderen van de dampremmende verf. Dit gebeurt met een techniek van zandstralen. Waarbij er hoge – of lage druk zandstralen op de spouwmuur worden geblazen. De verf laat hierdoor los. Als de dampremmende verf helemaal is verdwenen, laat de muur weer waterdamp door.

Spouwmuur laten isoleren door Grimbergen

Je kunt de spouwmuren laten isoleren door Grimbergen. Grimbergen helpt je graag verder met isoleren van je spouwmuur. Dit is hoe het in zijn werk gaat. Neem contact met ons op en wij komen de spouwmuur controleren. De spouwmuur moet wel geïsoleerd kunnen worden. Er wordt gecontroleerd op verschillende factoren. Waaronder vleermuizen, puin en verf. Bij groen licht wordt er een offerte opgestuurd en begonnen met de isolatie. Bij de isolatie worden er gaatjes in de spouwmuur geboord. Hierin wordt de isolatie geblazen, waarna de gaatjes weer dicht worden gemaakt. Wil je contact opnemen met Grimbergen bel dan 0252-258020.

Vraag Een Offerte Aan.